Om de biodiversiteit op Noord-Groninger erven in kaart te brengen, gaan we na welke dieren en planten er leven. Vogels, vleermuizen, amfibieën, vlinders, libellen, wilde planten: op meerdere erven brengen natuurkenners de soorten in kaart. Het eerste onderzoek naar de flora op erven is inmiddels afgerond. Vrijwilligers en leden van Wierde & Dijk helpen bij de inventarisaties. Wilt u de natuur op uw erf laten onderzoeken, klik dan hier.

 In het weidse agrarische Noord-Groninger land vormen groene erven natuuroasen. Vaak met oude bomen, struiken, bloeiende planten en veel water in grachten en poelen. Erven barsten van het leven. De beplanting trekt vogels, insecten en zoogdieren aan. Wat exact op erven voorkomt, weten we niet. Nog niet, want binnen Mooi Heem voeren we diverse natuurinventarisaties op Noord-Groninger erven uit.

 174 plantensoorten

In 2021 namen we een eerste proef op de som. Op 8 boerenerven brachten we de plantenrijkdom in kaart. In totaal zijn maar liefst 174 plantensoorten waargenomen, waaronder stinsenplanten, oude bomen en typische kleisoorten. In dit artikel in de nieuwsbrief van Wierde & Dijk vertelt plantenkenner Leo Stockmann over zijn bevindingen.

 Wilde bijen in kaart

Ook de wilde bijen zijn in 2021 op 5 erven geïnventariseerd. Sommige boerenerven blijken echte bijenparadijzen. Dat concludeert Martijn Bakker, die voor Mooi Heem de wilde bijen in kaart bracht. Hij is positief over zijn waarnemingen. “Op een bloemrijk erf van een lid van Wierde & Dijk vond ik op een ochtend zestien soorten. Dat is echt veel”, aldus Martijn. In dit artikel in de Ommerlander Courant vertelt hij er meer over. Binnenkort verschijnt zijn rapportage.

 Uw erf in kaart?

We zoeken nog naar erven om in kaart te brengen. Bent u – net als wij – geïnteresseerd in welke planten en dieren op uw erf voorkomen, geef dan hier uw gegevens door. We nemen contact met u op. We bespreken graag met u wat mogelijk is. Op sommige erven inventariseren we de broedvogels, op andere de libellen en/of planten.

Contact

Wilt u meer weten over het project Mooi Heem? Of wilt zich opgeven voor een workshop, lezing of excursie? Wilt u uw eigen erf laten inventariseren? Of wilt u vrijblijvend onze nieuwsbrief ontvangen over Mooi Heem? Opgeven kan via dit formulier. Vragen of opmerkingen horen we graag via ons e-mailadres This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..