Wierdenkenner Ben Westerink, auteur van het veelgeprezen boek ‘Wierdenlandschap’, neemt ons in oktober 2023 mee in het wel en wee van de Groninger wierden. Noord-Groningen ligt bezaaid met wierden. “Bijzonder aan het wierdenlandschap is dat de ontstaansgeschiedenis niet is uitgewist, zoals elders, maar nog volop zichtbaar is”, vertelt Westerink. Tijdens de herfstactiviteit van Wierde & Dijk doet hij het ontstaan, de historie en de huidige staat van de wierden uit de doeken.
Ben Westerink
Op veel Noord-Groninger boerenerven is een gracht te vinden. Vroeger diende het water als drink-, vis- en bluswater. Tegenwoordig vormt het een waardevol habitat voor vissen, amfibieën en macrofauna. Mooi Heem brengt de natuur op erven in het buitengebied in kaart. Op zaterdag 30 september inventariseren we het waterleven in meerdere Noord-Groninger boerderijgrachten. Dat doen we onder leiding van Paul Hendriks en Eelke Schoppers, deskundigen van Waterschap Hunze en Aa’s.
foto Albert-Erik de Winter
Lees meer: Doe mee: 30 september onderzoek naar waterdieren in boerengrachten
In oktober staan weer twee nieuwe workshops op het programma, namelijk op 17 en 21 oktober en op 25 en 28 oktober. Maar liefst 126 deelnemers, eigenaren van 102 Noord-Groninger erven, gingen je al voor. Van hen krijgen we veel enthousiaste reacties. Met de opgedane kennis en inspiratie zijn ze inmiddels aan de slag met nieuwe inheemse beplanting op hun erf. De opzet van de workshop blijft gelijk: eerst een theorieavond, dan een excursie langs groene erven, een persoonlijk erfadvies op het eigen erf, de aanschaf van nieuwe beplanting mét subsidie van het programma Bos en Hout van de provincie Groningen en ten slotte het (zelf) planten van nieuwe struiken en bomen. Voor de subsidie moeten deelnemers buiten de bebouwde kom wonen.
Op 17 november organiseren we een lezing over monumentale bomen. Monumentale bomen op erven sieren het landschap. Ze vallen al van ver op, zeker in ons open Noord-Groninger landschap. Bert Plaat, boominspecteur van de Bomenstichting, neemt ons in zijn presentatie mee in de boombiologie, het bodemleven, de bedreigingen en het onderhoud. Hij benadrukt de meerwaarde van monumentale bomen op erven. Ze bieden immers biodiversiteit, geven schaduw, houden water vast en verbeteren de luchtkwaliteit. De lezing vindt ’s avonds plaats. We zoeken nog naar een geschikte locatie. Opgeven kan al via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding lezing monumentale bomen. U ontvangt later per mail een bevestiging en het programma.
foto Bert Plaat
Woensdagavond 14 juni verzorgde Marijke Akerboom een inspirerende avond over natuurvriendelijk tuinieren. De activiteit vond plaats in het kader van Mooi Heem, het ervenproject van Wierde & Dijk. Marijke nam de bijna veertig deelnemers mee in de fascinerende wereld van insecten. “Insecten staan aan de basis. Een nest koolmezen eet maar liefst tienduizend rupsen, die van een boerenzwaluw zelfs een miljoen insecten.” Haar boodschap is helder: maak van je erf een insectenparadijs en met de juiste maatregelen is dat mogelijk.
Lees meer: Marijke Akerboom: ‘Maak van je erf een insectenparadijs’
Zaterdag 25 maart organiseerde Mooi Heem een geslaagde activiteit rond stinzenplanten in Pieterburen. Voor meer dan dertig deelnemers vertelde Klaas van Nierop, stadsecoloog en stinzenflorakenner, met veel passie over de schoonheid en waarde van stinzenplanten. De lezing vond plaats in Bezoekercentrum Waddenkust van Het Groninger Landschap in Pieterburen. Daarna leidden tuinbeheerder Jan Jaap Boehlé en Klaas het gezelschap in twee groepen rond in Domies Toen om de stinzenplanten met eigen ogen te bewonderen. Domies Toen is dé plek voor stinzenplanten. Vorig jaar kreeg de tuin het predicaat Nationale Collectie Noordelijke Stinzenplanten. Hopelijk zijn de deelnemers dermate enthousiast dat ze kiezen voor nieuwe stinzenplanten op hun erf.
Meer foto's
Interesse om uw erf te vergroenen en nieuwe inheemse struiken en bomen te planten? April 2023 organiseren we weer twee nieuwe workshops Mooi Heem. Een workshop bestaat uit meerdere onderdelen. We starten met een theorieavond, veelal in een dorpshuis. De zaterdag erop gaan we op stap en bezoeken we een aantal erven. Derde onderdeel is de praktijkdag waarbij de deelnemers leren over aanplant en onderhoud. Vervolgens komt bij alle deelnemers een deskundige langs voor een tuinadvies.
Roel Huistra (links) geeft uitleg tijdens praktijkdag
Op het boerenerf van Geert Bos in Usquert staan sinds kort nieuwe bomen en struiken. Deelnemers van de workshop Mooi Heem zijn zaterdag 17 november druk in de weer met planten, snoeien en zagen. “Ze doen vandaag praktijkervaring op. Dat is belangrijk zodat ze de beplanting die ze met het ervenproject Mooi Heem aanschaffen, goed kunnen planten en onderhouden”, legt Stieneke van der Wal van Mooi Heem uit. De praktijkdag is, na de theorieavond en de excursie langs groene erven, het derde onderdeel van de workshop. Hoveniers Roel Huistra en Walter den Hollander helpen vandaag mee, geven uitleg en doen het onderhoud voor. De nieuwe bomen en struiken verschijnen achter de boerenschuur. “Plant ze niet in keurige rijtjes. Het mag wel een beetje slordig. Her en der een boom geeft je bosplantsoen meer body”, adviseert Huistra.
Deelnemmers in druk gesprek op Museumboerderij Welgelegen
Dat onze Noord-Groninger flora en fauna publiekstrekkers zijn, bleek donderdag 10 november in Leens. De ruimte in Museumboerderij Welgelegen zat ’s avonds boordevol. Maar liefst 65 deelnemers kregen twee interessante lezingen voorgeschoteld over natuur op erven. Leo Stockmann vertelde met verve over zijn flora-inventarisaties op meerdere erven in 2021 en 2022. Tweehonderd soorten telde hij dit jaar, waarvan een groot aantal tijdens zijn lezing de revue passeerde. Van stippelganzenvoet tot muurleeuwenbek en bostulp: over vele soorten wist hij een anekdote of wetenswaardigheid te vertellen. Albert-Erik de Winter ging met zijn boeiende verhaal in op de vogels op erven.
Dat in en rond het dorp Usquert wonderschone groene erven liggen, bleek 8 oktober 2022 tijdens de ervenexcursie van Mooi Heem. Lutjebosch, een boerderij aan de Streeksterweg, ademt een lange geschiedenis. “Meer dan 200 jaar gaat de geschiedenis hier terug”, houdt Geert Bos, eigenaar en voorzitter van Wierde & Dijk, het gezelschap voor.
Noord-Groninger erven zijn rijk aan inheemse planten, struiken en bomen. Agrarische natuurvereniging Wierde & Dijk brengt met het project ‘Mooi Heem’ de natuur op erven in kaart. Albert-Erik de Winter, bestuurslid van Wierde & Dijk, overhandigde 23 april 2022 het rapport ‘Wat groeit er op het boerenerf?’ aan oud-bestuurslid en erfeigenaar Evert Smink. Leo Stockmann deed het onderzoek en schreef het rapport. Sminks erf is het toonbeeld van een groene oase. Zijn erf barst van de bijzondere inheemse beplanting.
Zaterdag 28 januari haalden de eerste deelnemers aan de workshop Mooi Heem hun nieuwe beplanting op. Bij boerderij Eikemaheert in Loppersum reden auto’s met aanhangers af en aan. Op het achtererf lagen talloze pakketten met bomen, struiken en boompalen. In totaal krijgen 130 inheemse bomen en 2.370 struiken een plek op Noord-Groninger. Wethouders van de gemeenten Het Hogeland en Eemsdelta hielpen mee met inladen. “Met deze actie laat Mooi Heem zien hoe biodiversiteit eruit kan zien. En hoe je eraan werkt”, vertelt Arjen Nolles, wethouder van gemeente Het Hogeland. Pier Prins, wethouder van gemeente Eemsdelta, valt hem bij. “Eemsdelta telt meer dan 500 boerenerven. Samen met de erven van particulieren in het buitengebied vormen ze een belangrijk onderdeel van het landschappelijk raamwerk. We hechten sterk aan het betrekken van onze inwoners bij de buitenruimte. Voor het vergroenen van onze leefomgeving hebben we hen hard nodig.”
De eerste workshop van Mooi Heem is een groot succes. Op 18 mei 2022 starten we alweer de tweede workshop. Er zijn al aanmeldingen binnen. Geef u op voor de workshop via ons mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Klik hier voor meer informatie over workshop Mooi Heem. Deze tweede workshop vindt plaats in het dorp Schouwerzijl. Op woensdag 18 mei 2022 wordt in het dorp een theorieavond gegeven. Op zaterdagochtend 21 mei bezoeken we meerdere groene erven. De praktijkochtend, waarbij de deelnemers onder meer bomen en struiken snoeien en aanplanten, wordt dit najaar gegeven. Kijk hier voor veelgestelde vragen over de workshop.
Vroeg op! Op zaterdag 14 mei leidt Leo Stockmann een vroege vogelexcursie op twee ‘mooi heems’ in Loppersum. Met erfeigenaren Evert Smink en Piet Glas laat Leo u horen en zien welke erfvogels er voorkomen. De vogelexcursie valt in de Nationale vogelweek 2022 van 6 t/m 15 mei. Binnen het project Mooi Heem brengen we de natuur op meerdere erven in kaart. Leo inventariseert de wilde planten op talloze erven. We starten vroeg, om 8 uur, want dan zingen de erfvogels – hopelijk - uit volle borst. De excursie duurt 2,5 uur, dus tot 10:30 uur Geef u snel op via ons mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding vroege vogelexcursie. Dan ontvangt u een bevestiging met adres en meer informatie. Er mogen maximaal 15 deelnemers mee. We zien u graag. Wij zorgen na afloop voor koffie en thee.
Mooi Heem is nu echt van start. Op vrijdag 18 maart plantte Johan Hamster, gedeputeerde van de provincie Groningen (m), samen met Geert Bos, voorzitter van Wierde & Dijk(l), en erfeigenaar Klaas Nienhuis-Roebroek een lindeboom op een erf bij Uithuizen. Hamster (ChristenUnie) is blij met het initiatief. “Bomen en planten leveren een grote bijdrage aan het klimaat, de biodiversiteit en een mooie, gezonde leefomgeving. Groene erven zijn daar een belangrijk onderdeel van.”
> Lees meer
Pagina 1 van 2