Voor onze twee workshops Mooi Heem van dit najaar zijn nog enkele plekken vrij. De workshops vinden plaats in ’t Zandt (5 en 8 oktober en 26 november) en Den Andel (25 en 29 oktober en 26 november). Bonus van de workshop is een tuinadvies aan huis en een aantrekkelijke subsidie vanuit het programma Bos en Hout van de provincie Groningen op de aanschaf van beplanting. Kijk hier voor meer informatie over de workshops. Opgeven kan via deze link. Kosten: € 75,- per persoon, inclusief de cursusmap.

Zaterdag 8 oktober organiseren we een excursie langs Groninger erven rond het dorp Usquert. De gids is Stieneke van der Wal. Stieneke is erfontwerper en verzorgt momenteel voor Wierde & Dijk de workshops Mooi Heem. We verzamelen om 13:30 uur bij boerderij Lutjebosch (Oude Dijk 12, Usquert). Daar krijgen we een rondgang over het boerenerf met uitleg over het historische erf en de huidige situatie.

Met Mooi Heem, het ervenproject van Wierde & Dijk, bekijken we welke dieren en planten op Noord-Groningse erven voorkomen. De afgelopen jaren hebben we op boerenerven meerdere natuurinventarisaties uitgevoerd. Tijdens de avond op 10 november, die om 20:00 uur begint, vertellen we over de resultaten van de eerste onderzoeken. Leo Stockman geeft een presentatie over de flora en vegetatie op boerenerven, Albert-Erik de Winter of Alwin van Lubeck over hun broedvogelinventarisaties op erven en in een aantal gevallen in de omliggende landbouwpercelen. Opgeven kan al door een bericht te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Interesse om uw erf te vergroenen en nieuwe inheemse struiken en bomen te planten? Komend najaar organiseren we maar liefst twee workshops Mooi Heem. Klik hier voor meer informatie over workshop Mooi Heem. De eerste workshop start op 5 oktober met een theorieavond, waarna de groep op 8 oktober een aantal erven bezoekt. Voor de tweede workshop zijn deze activiteiten op 25 en 29 oktober. Op 26 november vindt een gezamenlijke praktijkdag plaats waarbij de deelnemers leren over aanplant en onderhoud. Deelnemers krijgen ook advies op het eigen erf en subsidie op beplanting. Geef u op voor een workshop via ons mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en vermeld daarbij aan welke workshop u wilt deelnemen. Kijk  hier voor veelgestelde vragen over de workshop.

Noord-Groninger erven zijn rijk aan inheemse planten, struiken en bomen. Agrarische natuurvereniging Wierde & Dijk brengt met het project ‘Mooi Heem’ de natuur op erven in kaart. Albert-Erik de Winter, bestuurslid van Wierde & Dijk, overhandigde 23 april 2022 het rapport ‘Wat groeit er op het boerenerf?’ aan oud-bestuurslid en erfeigenaar Evert Smink. Leo Stockmann deed het onderzoek en schreef het rapport. Sminks erf is het toonbeeld van een groene oase. Zijn erf barst van de bijzondere inheemse beplanting.

Met Mooi Heem willen we erfeigenaren, zowel boeren als particulieren, enthousiast maken over het vergroenen van erven. Dat doen we met workshops, lezingen en excursies, maar ook via de social media. Op Facebook lanceren we een speciale pagina. Klik hier om de pagina te openen. Like en volg ons! Dan krijgt u berichten over groene erven en Mooi Heem. Heeft u een bericht dat u via de Facebookpagina wilt delen – bijvoorbeeld een natuurwaarneming op uw eigen erf – stuur het bericht dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dan plaatsen wij het op de Facebookpagina.

De eerste workshop van Mooi Heem is een groot succes. Op 18 mei 2022 starten we alweer de tweede workshop. Er zijn al aanmeldingen binnen. Geef u op voor de workshop via ons mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Klik hier voor meer informatie over workshop Mooi Heem. Deze tweede workshop vindt plaats in het dorp Schouwerzijl. Op woensdag 18 mei 2022 wordt in het dorp een theorieavond gegeven. Op zaterdagochtend 21 mei bezoeken we meerdere groene erven. De praktijkochtend, waarbij de deelnemers onder meer bomen en struiken snoeien en aanplanten, wordt dit najaar gegeven. Kijk hier voor veelgestelde vragen over de workshop.

Vroeg op! Op zaterdag 14 mei leidt Leo Stockmann een vroege vogelexcursie op twee ‘mooi heems’ in Loppersum. Met erfeigenaren Evert Smink en Piet Glas laat Leo u horen en zien welke erfvogels er voorkomen. De vogelexcursie valt in de Nationale vogelweek 2022 van 6 t/m 15 mei. Binnen het project Mooi Heem brengen we de natuur op meerdere erven in kaart. Leo inventariseert de wilde planten op talloze erven. We starten vroeg, om 8 uur, want dan zingen de erfvogels – hopelijk - uit volle borst. De excursie duurt 2,5 uur, dus tot 10:30 uur Geef u snel op via ons mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding vroege vogelexcursie. Dan ontvangt u een bevestiging met adres en meer informatie. Er mogen maximaal 15 deelnemers mee. We zien u graag. Wij zorgen na afloop voor koffie en thee.

openingMH

Mooi Heem is nu echt van start. Op vrijdag 18 maart plantte Johan Hamster, gedeputeerde van de provincie Groningen (m), samen met Geert Bos, voorzitter van Wierde & Dijk(l), en erfeigenaar Klaas Nienhuis-Roebroek een lindeboom op een erf bij Uithuizen. Hamster (ChristenUnie) is blij met het initiatief. “Bomen en planten leveren een grote bijdrage aan het klimaat, de biodiversiteit en een mooie, gezonde leefomgeving. Groene erven zijn daar een belangrijk onderdeel van.”
> Lees meer

Op 20 april 2022 gaat de eerste workshop Mooi Heem van start. De belangstelling is groot en veel aanmeldingen komen binnen. Geef u hier op voor de workshop. Deze eerste workshop vindt plaats in het dorp Huizinge. Op woensdag 20 april wordt in het dorp een theorieavond gegeven. Op zaterdagochtend 23 april bezoeken de deelnemers meerdere groene erven. De praktijkochtend, waarbij de deelnemers onder meer bomen en struiken snoeien en aanplanten, wordt later dit jaar gegeven. Is de workshop vol, dan kunt u zich opgeven voor de volgende editie van komend najaar.

Wierde & Dijk helpt erfeigenaren, zowel boeren als particulieren, met het verfraaien van hun erven. Neem deel aan onze workshop. Geef u op via ons mailadres. Stieneke van der Wal, zelfstandig erfontwerper, verzorgt de workshop. Ze vertelt er hieronder meer over.

Hier vindt u publicaties over het project Mooi Heem.

Om de biodiversiteit op Noord-Groninger erven in kaart te brengen, gaan we na welke dieren en planten er leven. Vogels, vleermuizen, amfibieën, vlinders, libellen, wilde planten: op meerdere erven brengen natuurkenners de soorten in kaart. Het eerste onderzoek naar de flora op erven is inmiddels afgerond. Vrijwilligers en leden van Wierde & Dijk helpen bij de inventarisaties. Wilt u de natuur op uw erf laten onderzoeken, klik dan hier.

Fijn dat u interesse toont in het ervenproject Mooi Heem van Wierde & Dijk. De workshop en de subsidie roepen wellicht vragen op. Hieronder geven we een korte toelichting op een aantal van deze vragen. Heeft u vragen die niet in de lijst staan, dan kunt u ze natuurlijk altijd aan ons stellen. Stel uw vraag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan krijgt u snel antwoord.  

Noord-Groninger erven nóg groener krijgen. Daar maakt Wierde & Dijk zich sterk voor. Met het project Mooi Heem helpen we erfeigenaren in het buitengebied, zowel boeren als burgers, met het vergroenen van hun erf. Onze workshop vormt een belangrijk onderdeel. Verder zijn er lezingen en excursies langs groene erven.

Wierde & Dijk wil de komende jaren erfeigenaren in het buitengebied inspireren en helpen hun erf te vergroenen. Groene erven maken het Noord-Groninger landschap aantrekkelijker. We willen meer streekeigen bomen en struiken die hier van oudsher thuishoren. Juist in deze beplanting leven veel vogels, wilde bijen, vlinders en andere dieren.

Workshop Mooi Heem

Woont u in het buitengebied in Noord-Groningen en wilt u aan de slag met uw erf of tuin? Neem dan deel aan onze workshop. Een workshop Mooi Heem bestaat uit meerdere onderdelen: theorie- en praktijklessen, een mondeling tuinadvies op uw eigen erf en een financiële bijdrage voor de aankoop van streekeigen beplanting.

> Lees meer

Natuurinventarisaties op erven

Welke dieren en planten leven op Noord-Groningse erven in het buitengebied? Om deze onderzoeksvraag te beantwoorden, struinen natuurkenners de komende tijd over meerdere erven. Ze brengen er de broedvogels, planten, zoogdieren, nachtvlinders, wilde bijen, libellen en andere soorten in kaart. Het eerste onderzoek naar de flora op boerenerven is inmiddels uitgevoerd.

> Lees meer

Lezingen en excursies

De komende jaren organiseren we meerdere lezingen en excursies over natuur op erven. In het najaar van 2022 organiseren we een excursie naar een tweetal erven. Wilt u op de hoogte blijven, houd dan deze site in de gaten of meld u via het formulier aan voor onze speciale nieuwsbrief.

 

Mooi Heem in het kort

  • Doel: biodiversiteit op erven vergroten en het landschap mooier maken

  • Tien workshops met tuinadviezen en subsidie op beplanting

  • Planten en dieren op erven in kaart brengen

  • Lezingen en excursies over natuur op erven

Op de hoogte blijven over Mooi Heem?

Meld u aan voor de nieuwsbrief.

Het project Mooi Heem is financieel mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de provincie Groningen vanuit het programma Bos en Hout, gemeente Eemsdelta, gemeente Het Hogeland, Wierde & Dijk en Toukomst, een initiatief van het Nationaal Programma Groningen.

Contact

Wilt u meer weten over het project Mooi Heem? Of wilt zich opgeven voor een workshop, lezing of excursie? Wilt u uw eigen erf laten inventariseren? Of wilt u vrijblijvend onze nieuwsbrief ontvangen over Mooi Heem? Opgeven kan via dit formulier. Vragen of opmerkingen horen we graag via ons e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..